Sürdürülebilirlik verilerinin zorunlu güvencesi ‘sadece bir zaman meselesi’
Hem etkiyi hem de finansal açıklamayı eşit bir şekilde ele alan sürdürülebilirlik raporlaması için kapsamlı bir küresel sisteme doğru ilerleme, sürdürülebilirlik bilgilerinin zorunlu denetimi için önemli bir teşvik edici olacaktır.
Bu,The GRI Perspective: Auditing to save the planet: the battle against greenwashing’in son baskısında önemli bir sonuçtur. Sosyo-ekonomik performansa ilişkin ifadeler artık öncelikle pazarlama hileleri olarak kullanılamaz; sürdürülebilirlik denetiminin profesyonelleşmesi çoktan başlamıştır.
Uluslararası muhasebe kurallarının finansal verilerin zorunlu denetiminin normal uygulama haline gelmesine yol açması gibi, finansal ve sürdürülebilirlik raporlamasının eşit bir temelde olduğu bir sistem, her iki veri kümesinin de aynı güvenceye ihtiyaç duyduğu anlamına gelecektir.
Denetim mesleği için kapasite sınırlarının yanı sıra dikkate alınması gereken bir dizi küresel ve ulusal sürdürülebilirlik çerçevesi ve yaklaşımı ile bu geçiş, standart belirleyicilerin birlikte çalışmasını ve karşılaştırılabilir verilere yol açan açık bir açıklama sistemi oluşturmasını gerektirir.
GRI ve IFRS Vakfı, GRI Standartları ile ISSB’nin (Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu) yeni standartları arasındabirlikte çalışabilirliği sağlamak için işbirliği yapmaktadır. Bu, hem etki önemliliğini (GRI) hem de finansal önemliliği (ISSB) kapsayan iki ayrı ancak birbiriyle ilişkili yaklaşımı tanır.
GRI CEO’su Eelco van der Enden şunları söyledi:
“Basitçe söylemek gerekirse, yeşil yıkama sahtekarlığa benzer: paydaşları, pazarları ve tüketicileri yanlış yönlendirir – ve durdurulmalıdır. Abartılı sürdürülebilirlik çabalarını, gelirleri veya karları abartmakla aynı seviyede görmemiz gerekiyor, çünkü her ikisi de yatırımcılara ve kamu güvenine eşit derecede zarar verebilir.
Birçok GRI muhabiri zaten gönüllülük esasına göre bir miktar güvence sağlarken, sürdürülebilirlik bilgilerinin zorunlu denetimine geçiş sadece bir zaman meselesidir. Bu sadece kasıtlı veya başka türlü yeşil yıkama mirasını ele almakla kalmayacak, aynı zamanda herkes için eşit bir oyun alanı sağlayacaktır.
İyilik yaptığını iddia etmenin ötesinde, şirketler onları destekleyebilmelidir. GRI’nin ISSB ve diğerleriyle olan ilişkisi sayesinde, sürdürülebilirlik ile ilgili tüm açıklamalar için kapsamlı bir küresel sisteme doğru ilerlememizin, durumun böyle olmasını sağlamak için uzun bir yol kat edeceğinden eminim. “
En iyi uygulamaların küresel düzeyde pekiştirilmesi, sürdürülebilirlik raporlama denetiminin profesyonelleşmesinde önemli bir aşamadır. Bu nedenle GRI, Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu’nun (IAASB)sürdürülebilirlik raporlama güvencesi için bir standart geliştirmesini memnuniyetle karşılamaktadır. GRI’nin Küresel Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu, IAASB ile diyalog başlattı ve projeye teknik uzmanlığa katkıda bulunmayı taahhüt etti.
GRI Perspektifi, Ocak 2022’de başlatılan ve sürdürülebilirlik raporlaması dünyasından güncel temaları kapsayan düzenli bir brifing serisidir. Önceki sayılardaki odak alanları arasında insan hakları raporlaması, paydaş kapitalizmi, lobicilik, vergi şeffaflığı ve daha fazlası yer alıyor.
Avrupa Komisyonu, 50.000 şirket için yeni ve genişletilmiş sürdürülebilirlik açıklama gereklilikleri belirleyecek olan yeni Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi kapsamında,2024’ten itibaren sürdürülebilirlik bilgileri konusunda sınırlı güvence talep edecek.
Kaynak: GRI – Yeşil yıkama için sonun başlangıcı? (globalreporting.org)