Su ve iklim değişikliği birbirinden ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. İklim değişikliği, dünyanın suyunu karmaşık bir şekilde etkiler. Tahmin edilemeyen yağış desenlerinden eriyen buz tabakalarının küçülmesine, yükselen deniz seviyelerinden sel ve kuraklıklara kadar iklim değişikliğinin çoğu etkisi suyla ilgilidir (UN Water).
İklim değişikliği, hem su kıtlığını hem de sel gibi su ile ilgili tehlikeleri (flood ve kuraklık gibi) kötüleştiriyor, çünkü yükselen sıcaklıklar yağış desenlerini ve bütün su döngüsünü bozuyor (UNICEF).
Su ve iklimle ilgili daha fazla gerçeği aşağıda bulabilirsiniz.
Su Kıtlığı
- Dünya çapında yaklaşık iki milyar insan bugün güvenli içme suyuna erişim sağlayamamaktadır (SDG Raporu 2022), ve dünya nüfusunun yaklaşık yarısı en azından yılın bir kısmında ciddi su kıtlığı yaşamaktadır (IPCC). Bu sayıların, iklim değişikliği ve nüfus artışı nedeniyle artması beklenmektedir (WMO).
- Dünya üzerindeki suyun yalnızca %0.5’i kullanılabilir ve mevcut tatlı sudur ve iklim değişikliği bu arzı tehlikeli bir şekilde etkilemektedir. Son yirmi yılda, karasal su depolama – toprak neminden kar ve buz dahil olmak üzere – yılda 1 cm hızında azalmış, bu da su güvenliği için önemli sonuçlar doğurmuştur (WMO).
- Buzullarda ve kar örtüsünde depolanan su kaynaklarının, bu suyun eriyen büyük dağ sıralarından gelen sularla beslenen bölgelerde sıcak ve kuru dönemler sırasında suyun azalmasına yol açması beklenmektedir ve şu anda dünya nüfusunun altıda birinden fazlasının yaşadığı bölgeleri etkileyecektir (IPCC).
- Deniz seviyesinin yükselmesi, yeraltı suyunun tuzlanmasını artırması ve sahil bölgelerinde insanlar ve ekosistemler için tatlı suyun azalmasına yol açması beklenmektedir (IPCC).
- Küresel ısınmayı 2°C’ye karşı 1.5°C’ye sınırlamak, su kıtlığı yaşaması beklenen dünya nüfusunun yaklaşık yarısını yaklaşık olarak yarıya indirecektir, ancak bölgeler arasında önemli değişkenlikler bulunmaktadır (IPCC).
- Su kalitesi de iklim değişikliğinden etkilenmektedir, çünkü daha yüksek su sıcaklıkları ve daha sık sel ve kuraklık gibi birçok su kirliliği türünü daha da kötüleştirmesi beklenmektedir – sedimandan patojenlere ve pestisitlere kadar (IPCC).
- İklim değişikliği, nüfus artışı ve artan su kıtlığı, gıda arzına baskı yapacaktır (IPCC), çünkü kullanılan tatlı suyun yaklaşık olarak %70’i ortalama olarak tarım için kullanılmaktadır (bir kişinin günlük gıdasını üretmek için 2000 ile 5000 litre su gerekmektedir) (FAO).
Su ile İlgili Tehlikeler
İklim değişikliği, sel ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarını daha olası ve daha şiddetli hale getirmiştir (IPCC).
- Küresel sıcaklıkların artması atmosferin tutabileceği nem miktarını artırır, bu da daha fazla fırtına ve yoğun yağışlara neden olur, ancak paradoksal bir şekilde daha fazla su karadan buharlaştığı için daha yoğun kurak dönemlere de neden olur ve küresel hava desenleri değişir (Dünya Bankası).
- Kuraklık ve sel riskleri, ve bu risklere bağlı toplumsal zararlar, küresel ısınmanın her derecesiyle daha da artması beklenmektedir (IPCC).
- 21. yüzyıl boyunca ağır yağış olaylarının sıklığı büyük olasılıkla çoğu bölgede artacak, daha fazla yağmur nedeniyle meydana gelen seller olacaktır. Aynı zamanda, herhangi bir zamanda aşırı kuraklık yaşanan arazi oranının da artması beklenmektedir (IPCC).
- Su ile ilgili felaketler son 50 yılın felaket listesini domine etti ve doğal felaketlere bağlı tüm ölümlerin %70’ini oluşturuyor (Dünya Bankası).
- 2000 yılından bu yana sel ile ilgili felaketler önceki iki on yıla göre %134 arttı. Çoğu selle ilgili ölümler ve ekonomik kayıplar Asya’da kaydedildi (WMO). Kuraklık sayısı ve süresi de bu dönemde %29 arttı. Çoğu kuraklıkla ilgili ölümler Afrika’da meydana geldi (WMO).
Su Çözümleri
Sağlıklı sucul ekosistemler ve geliştirilmiş su yönetimi sera gazı emisyonlarını azaltabilir ve iklim tehlikelerine karşı koruma sağlayabilir (Su ve İklim Koalisyonu).
Mangrovlar, deniz otları, sazlar ve
bataklıklar gibi sulak alanlar, CO2’yi emen ve depolayan oldukça etkili karbon deposlarıdır ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olur (UNEP).
Sulak alanlar aynı zamanda aşırı hava olaylarına karşı bir tampon görevi görürler (UNEP). Fırtına gelgitlerine karşı doğal bir kalkan görevi görürler ve fazla suyu ve yağışı emerler. Barındırdıkları bitkiler ve mikroorganizmalar aracılığıyla sulak alanlar aynı zamanda su depolama ve arıtma sağlar.
Sel, kuraklık ve diğer su ile ilgili tehlikeler için erken uyarı sistemleri, yatırım üzerine on kat geri dönüş sağlar ve felaket riskini önemli ölçüde azaltabilir: bir fırtına gelmeden 24 saat önce gelen bir uyarı, sonraki hasarı %30 azaltabilir (WMO).
İklim değişikliğine dayanıklı su temini ve sanitasyon sistemleri, her yıl 360.000’den fazla bebek hayatını kurtarabilir (Yeni İklim Ekonomisi raporu).
İklime duyarlı tarım, damla sulama gibi suyu daha verimli kullanma yöntemlerini kullanarak tatlı su talebini azaltmaya yardımcı olabilir (UNEP).
Kaynak : https://www.un.org/en/climatechange/science/climate-issues/water