BM İklim Değişikliği Haberleri, 12 Nisan 2023 – Düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş, yeni işlerin ve fırsatların önünü açabilir, ancak sahadaki vakaya göre, bu, herkes için mümkün olduğunca sosyal ve ekonomik açıdan adil bir şekilde yapılmalıdır.
BM İklim Değişikliği Azaltma Direktörü James Grabert, “Hiç kimsenin geride kalmamasını sağlamak için ülkelerin kapsamlı, kapsayıcı ve sosyal diyalog ve paydaş katılımına dayalı adil geçiş ve ekonomik çeşitlendirme politikalarına ihtiyacı var” dedi. “Eşitsizliğin şiddetlenmesini önlemek için bu politikaların ulusal iklim eylem planlarına ve ulusal uyum planlarına entegre edilmesi gerekiyor.”
“Adil geçiş” kavramı, daha sürdürülebilir bir ekonomiye geçişin şu anda fosil yakıtlara bağımlı olan işçiler ve topluluklar üzerinde önemli etkileri olabileceğini kabul eder. Adil geçiş, ekonomiyi ve ekonomik sistemi, ilgili herkes için olabildiğince adil ve kapsayıcı bir şekilde dönüştürmek, insana yakışır iş fırsatları yaratmak ve kimseyi geride bırakmak anlamına gelir.
Müdahalenin Uygulanmasının Etkilerine İlişkin Katowice Uzmanlar Komitesi tarafından hazırlanan rapor, halihazırda adil geçiş ve ekonomik çeşitlendirme stratejilerini uygulamakta olan farklı ülkelerden en iyi uygulamalardan bazılarını derliyor.
Örnekler, hızlı modanın daha sürdürülebilir iş modellerine kaydığı Bangladeş’teki fabrika işçileri için sosyal korumadan, kömürle çalışan elektrik santrallerinin yerini rüzgar çiftlikleri ve fotovoltaik santrallerin aldığı İspanya’daki adil geçiş anlaşmalarına kadar uzanıyor.
Rapor, eğitim ve beceri geliştirme girişimlerinin ulusal iklim eylem planlarına ve elektrik yol haritalarına dahil edilmesinin adil ve uzun vadeli enerji politikaları oluşturabileceğini ortaya koyuyor. Rapor, kadınlara güneş enerjisiyle çalışan ekipmanları monte etme, kurma, çalıştırma ve bakımını yapma konusunda teknik eğitim sağlayan ve ülkenin 2050 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine ulaşmasına yardımcı olan Marshall Adaları Adası Eko girişimini vurgulamaktadır. Ülkede insana yakışır çalışma koşullarının yaratılmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
Danimarka’da eski bir tersane, yenilenebilir enerji sektöründe 100 farklı şirketi barındıran bir endüstri parkına dönüştürüldü. 2012’de tersane kapandığında 3.000’den fazla işçi işini kaybetti. 2009’da tersaneyi kapatma kararının hemen ardından, bir kamu-özel ortaklığı olan Lindø Offshore Yenilenebilir Enerji Merkezi, sahayı bir endüstri parkına dönüştürmek için kuruldu. rüzgar ve yenilenebilir enerji endüstrisi. Bugün, Lindø sahasında faaliyet gösteren 100 şirkette 2.500’den fazla kişi istihdam edilmektedir ve siteyi destekleyen yerel endüstri ve konaklama sektöründe ek olarak 3.000 kişi istihdam edilmektedir.
Rapor, adil geçiş söz konusu olduğunda ‘herkese uyan tek bir yaklaşım’ olmadığının altını çiziyor. Adil geçiş stratejileri her bir ülkeye göre uyarlanmalıdır.
Örneğin Nijerya’da, adil geçişin iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlama merceğinden görülmesi gerekiyor. Nijeryalıların yaklaşık yüzde 70’i çiftçilik veya balıkçılıkla uğraşıyor. Ancak ülke, aşırı hava olayları ve daha sık ve şiddetli kuraklık nedeniyle tarımsal verimlilikte keskin düşüşlerle karşı karşıya. Yeni işlere ve üretim yöntemlerine ihtiyaç duyulduğuna dair yaygın bir kabul var.
2018’de Nijerya İşçi Kongresi, Friends of the Earth Nijerya ile iki sektörde – tarım ve petrol – adil geçiş konusunda ortak bir proje başlattı. Projenin iki hedefi vardır: Nijerya’daki bu iki sektör için adil bir geçişin nasıl olacağına dair Nijeryalı sendikalar, sivil toplum ve topluluklar arasında ortak bir anlayış ve siyasi gündem oluşturmak; ve diğer sendikalar için modellerin ve en iyi uygulamaların geliştirilmesi.
Rapora ulaşmak için: here
Kaynak: Leaving No One Behind in the Transition Towards a Low-Carbon Economy | UNFCCC