Denizlerin Plastik Kirliliği

  • Çok çeşitli uygulamalarda kullanılmak üzere her yıl 300 milyon tondan fazla plastik üretiliyor.
  • Her yıl en az 14 milyon ton plastik okyanusa karışıyor ve plastik, yüzey sularından derin deniz çökeltilerine kadar bulunan tüm deniz çöplerinin %80’ini oluşturuyor.
  • Deniz türleri, ağır yaralanmalara ve ölüme neden olan plastik döküntüleri yutar veya bunlara takılır.
  • Plastik kirliliği gıda güvenliğini ve kalitesini, insan sağlığını, kıyı turizmini tehdit ediyor ve iklim değişikliğine katkıda bulunuyor.
  • Denizlerdeki plastik kirliliğini ele almak için yeni ve mevcut yasal olarak bağlayıcı anlaşmaların araştırılmasına acil bir ihtiyaç var. -Kasım 2021-

Peki sorun nedir?


Plastik, petrolden yapılmış sentetik bir organik polimerdir ve özellikleri aşağıdakiler dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalar için idealdir: paketleme, inşaat ve inşaat, ev ve spor ekipmanları, araçlar, elektronik ve tarım. Her yıl 300 milyon tonun üzerinde plastik üretiliyor ve bunun yarısı alışveriş çantaları, bardaklar ve pipetler gibi tek kullanımlık ürünlerin yapımında kullanılıyor. Yanlış atılırsa, plastik atık çevreye ve biyolojik çeşitliliğe zarar verebilir.

Her yıl en az 14 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor. Plastik artıklar şu anda okyanusta en çok bulunan çöp türüdür ve yüzey sularından derin deniz çökeltilerine kadar bulunan tüm deniz çöplerinin %80’ini oluşturur. Popüler turistik yerlerin ve yoğun nüfuslu alanların yakınında daha fazla plastik atık bulunmasıyla birlikte, her kıtanın kıyı şeridinde plastik bulunur.

Okyanusta bulunan plastik atıkların ana kaynakları, kentsel ve yağmur suyu akışı, kanalizasyon taşmaları, çöp, yetersiz atık bertarafı ve yönetimi, endüstriyel faaliyetler, lastik aşınması, inşaat ve yasa dışı çöplükten gelen kara kökenlidir. Okyanus kaynaklı plastik kirliliği, öncelikle balıkçılık endüstrisi, denizcilik faaliyetleri ve su ürünleri yetiştiriciliğinden kaynaklanmaktadır.

Güneş UV radyasyonu, rüzgar, akıntılar ve diğer doğal faktörlerin etkisi altında plastik, mikroplastikler (5 mm’den küçük parçacıklar) veya nanoplastikler (100 nm’den küçük parçacıklar) adı verilen küçük parçacıklara ayrılır. Küçük boyutları, deniz yaşamının yanlışlıkla yutmasını kolaylaştırır.

Pek çok ülke plastik kirliliğini önleyecek altyapıdan yoksundur, örneğin: sıhhi atık depolama alanları; yakma tesisleri; geri dönüşüm kapasitesi ve döngüsel ekonomi altyapısı; atık sistemlerinin uygun yönetimi ve bertarafı. Bu, nehirlere ve okyanusa “plastik sızıntıya” yol açar. Plastik atıkların yasal ve yasa dışı küresel ticareti, atık yönetim sistemlerinin plastik atıkları kontrol altına almak için yeterli olmadığı ekosistemlere de zarar verebilir.

Neden önemlidir?

Plastik kirliliği, deniz ortamını etkileyen yaygın bir sorundur. Okyanus sağlığını, deniz türlerinin sağlığını, gıda güvenliğini ve kalitesini, insan sağlığını, kıyı turizmini tehdit etmekte ve iklim değişikliğine katkıda bulunmaktadır.

Deniz ekosistemleri üzerindeki etkiler

Plastik atıkların en görünür etkileri, yüzlerce deniz türünün yutulması, boğulması ve birbirine dolanmasıdır. Deniz kuşları, balinalar, balıklar ve kaplumbağalar gibi deniz canlıları plastik atıkları av sanıyorlar; çoğu, mideleri plastikle dolduğundan açlıktan ölür. Ayrıca yırtıklar, enfeksiyonlar, yüzme yeteneklerinde azalma ve iç yaralanmalardan muzdariptirler. Yüzen plastikler ayrıca istilacı deniz türlerinin taşınmasına yardımcı olarak denizdeki biyolojik çeşitliliği ve besin ağını tehdit ediyor.

Gıda ve insan sağlığı üzerindeki etkiler

Mikroplastikler musluk suyunda, birada, tuzda bulundu ve Kuzey Kutbu da dahil olmak üzere dünya okyanuslarından toplanan tüm örneklerde bulunuyor. Plastik malzemelerin üretiminde kullanılan çeşitli kimyasalların kanserojen olduğu ve vücudun endokrin sistemine müdahale ederek hem insanlarda hem de vahşi yaşamda gelişimsel, üreme, nörolojik ve bağışıklık bozukluklarına neden olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda, insan plasentalarında mikroplastikler bulundu, ancak bunun yaygın bir sorun olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Zehirli kirleticiler ayrıca deniz suyuna uzun süre maruz kalmanın bir sonucu olarak plastiğin yüzeyinde birikir. Deniz organizmaları plastik artıkları yuttuğunda, bu kirleticiler sindirim sistemlerine giriyor ve zamanla besin ağında birikiyor. Kirleticilerin deniz ürünleri tüketimi yoluyla insanlar ve deniz türleri arasında aktarımı sağlık açısından bir tehlike olarak tanımlanmıştır ve araştırmalar devam etmektedir.

Turizm üzerindeki etkiler

Plastik atıklar turistik yerlerin estetik değerine zarar vererek turizmden elde edilen gelirin azalmasına neden oluyor. Aynı zamanda sahaların temizliği ve bakımı ile ilgili önemli ekonomik maliyetler oluşturur. Sahillerde plastik çöp birikmesi, bir ülkenin ekonomisi, vahşi yaşamı ve insanların fiziksel ve psikolojik refahı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

İklim değişikliği üzerindeki etkiler

Plastik üretimi iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Plastik atıklar yakılırsa, atmosfere karbondioksit ve metan (çöplüklerden) salar ve böylece emisyonları artırır.

Ne yapılabilir?

Denizlerdeki plastik kirliliğini ele alan mevcut uluslararası yasal çerçevelere bağlı kalmak ve bunları güçlendirmek için çaba gösterilmelidir. En önemlileri, Atıkların ve Diğer Maddelerin Boşaltılmasıyla Deniz Kirliliğinin Önlenmesine Dair 1972 Sözleşmesi (Londra Sözleşmesi), Londra Sözleşmesine Ek 1996 Protokolü (Londra Protokolü) ve Kirliliğin Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşmeye Ek 1978 Protokolüdür. Gemilerden (MARPOL).

Bölgesel ve ulusal hükümetler, Genişletilmiş Üretici Sorumluluğuna ilişkin ulusal yasal çerçeveleri de keşfetmelidir. Bunlar, döngüsel ekonomileri teşvik etmeye yönelik politikalar gibi yenilikçi, düşük maliyetli çözümler olarak ortaya çıkıyor.

Hükümetler, araştırma kurumları ve endüstriler, peletlerden, sentetik tekstillerden ve lastiklerden kaynaklanan mikroplastik atıkları azaltmak için ürünleri yeniden tasarlamak ve kullanımlarını ve imhalarını yeniden düşünmek için işbirliği içinde çalışmalıdır. Tüketiciler ve toplum daha sürdürülebilir tüketim modellerine geçmelidir. Bu, atık yönetiminin ötesine geçen ve plastik ürünlerin tüm yaşam döngüsünü dikkate alan çözümler gerektirecektir; tasarımdan altyapıya ve ev kullanımına kadar.

Politika yapıcılara, üreticilere ve tüketicilere denizlerdeki plastik kirliliğine yönelik teknolojik, davranışsal ve politika çözümlerini uygulamak için gereken kanıtları sağlamak üzere araştırma ve yenilik için daha fazla fon sağlanmalıdır.

IUCN de dahil olmak üzere, denizdeki plastik kirlilik kaynaklarını ve plastik sızıntısını belirlemeye, ölçmeye ve ele almaya yönelik metodolojiler mevcuttur.

Source: https://www.iucn.org/resources/issues-brief/marine-plastic-pollution