GRI Biodiversity Standardında ‘büyük güncelleme’ konusunda istişareler başladı
Kuruluşların doğal dünya üzerindeki etkileri için hesap verebilirliğin kilidini açmayı amaçlayan ve derinleşen bir biyolojik çeşitlilik krizine küresel tepkiyi bildiren önerilen bir raporlama standardı kullanıma sunulmuştur.
Revize edilmiş GRI Biyoçeşitlilik Standardı’nınmaruz kalma taslağı için kamuya açık bir yorum dönemi devam etmekte olup, nihai standardın biyolojik çeşitlilik etkileri konusunda şeffaflık için küresel en iyi uygulamayı sunması için geri bildirim istenmektedir.
7 Aralık’ta Montreal’de başlayan ve ülkelerin yeni bir biyolojik çeşitlilik eylem planını müzakere edecekleri BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (COP15) ile zamanlama daha kritik olamazdı. Bu arada, Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu (IPBES), biyolojik çeşitliliğin her küresel bölgede azaldığı konusunda uyardı.
Bu bağlamın altını çizdiği şey, şirketlerin biyolojik çeşitlilik etkilerini değerlendirmek, açıklamak ve azaltmak için daha fazlasını yapmak için birden fazla paydaştan gelen büyük taleplerle karşı karşıya kalmasıdır. Maruz kalma taslağı, bu baskılara yanıt veriyor, en son yetkili içgörülere dayanıyor ve 2016 Standardını (GRI 304) kapsamlı bir şekilde yeniliyor. Önerdiği değişiklikler şunlardır:
- Bir şirketin kendi operasyonlarının kapsamı dışında birçok biyolojik çeşitlilik etkisinin bulunduğu göz önüne alındığında, tedarik zinciri boyunca raporlamayı yansıtmak;
- Kuruluşların biyolojik çeşitlilik etkilerini ele almada ölçeğin zorluğunu kabul ederek en önemli etkilerine dikkat etmelerine yardımcı olmak;
- İklim değişikliği, kirlilik ve kaynakların aşırı kullanımı da dahil olmak üzere biyolojik çeşitlilik kaybının itici güçleriyle bağlantı kurmak için yeni açıklamalar ekleyin;
- Yerli halklar, yerel topluluklar ve işçiler üzerindeki etkiler gibi biyolojik çeşitlilikle ilgili insan hakları etkileri için gereklilikler getirmek;
- İşletmelerin biyolojik çeşitlilik etkilerinin gerçekleştiği alanlar hakkında şeffaf olmalarını sağlamak için konuma özgü verileri vurgulayın.
GRI Standartlarının belirlenmesinden sorumlu olan Küresel Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (GSSB) Başkanı Judy Kuszewski şunları söyledi:
“Biyolojik çeşitliliğin kuşatma altında olduğu ve insan faaliyetinin önde gelen neden olduğu çok açık. Biyolojik çeşitlilik kaybının etkileri, sürdürülebilir kalkınma gündemini doğrudan baltalamaktadır ve eğer hız kesmeden devam ederse, çevre, ekonomi ve insanlar üzerinde feci sonuçlar doğuracaktır.
Bu çerçevede ve BM Biyolojik Çeşitlilik COP’unun arifesinde, GRI Biyolojik Çeşitlilik Konu Standardı’nda büyük bir güncelleme önerimizin kamuoyunun yorumuna sunulmasından memnuniyet duyuyorum. Revizyon süreci, önde gelen uzmanlarla benzeri görülmemiş bir işbirliği seviyesine sahiptir, böylece nihai Standart biyolojik çeşitlilik etkileri konusunda şeffaflık için uluslararası kabul görmüş en iyi uygulamayı sağlayabilir.
Tüm paydaşları ve ilgili tarafları bu istişareye katılmaya teşvik ediyorum, çünkü biyolojik çeşitlilik etkileri konusunda hesap verebilirlik için küresel odak noktası olacak bir standarda ihtiyacımız var. Sektörler, bölgeler ve tedarik zincirleri arasında gelişmiş raporlama, bilgi boşluklarını ele almak ve küresel çözümleri bilgilendirmek için çok önemlidir.”
Revizyon süreci, GRI Standardını alandaki yeni gelişmelerle uyumlu hale getirmek için diğer biyolojik çeşitlilik çerçeveleri ve girişimleriyle kapsamlı bir katılım gördü. IPBES, CDP, Align projesi, Biyoçeşitlilik Muhasebe Finansalları için Ortaklık ve Hesap Verebilirlik Çerçevesi, incelemeye öncülük eden teknik komitede temsil edilirken, taslak Bilim Tabanlı Hedef Ağı (SBTN), Doğa ile İlgili Finansal Açıklamalar Görev Gücü (TNFD) ve WBA Doğa Kriteri’nden gelen girdilerle şekillendirildi.
Maruz kalma taslağı, 28 Şubat 2023 tarihine kadarkamuoyunun yorumuna açıktır, bundan sonra gönderilen geri bildirim, gelecek yılın ikinci yarısında nihai Standart için beklenen bir yayın tarihinden önce dikkate alınacaktır.
15 Aralık’ta, paydaşların taslak Standartta nelerin yer aldığı hakkında daha fazla bilgi edinebilecekleri web seminerleri düzenlenecek. Yerler şimdi 09:00 (CET) veya17:00 (CET) saatlerinde rezerve edilebilir.
Aralık 2021’de onaylandığı üzere, revize edilmiş GRI biyolojik çeşitlilik Standardı, CDP platformunu bilgilendirmek ve TNFD’nin doğayla ilgili riskler için finansal açıklama çerçevesine girdi sağlamak için kullanılacaktır. EFRAG ile işbirliği ve uyum, yeni bir AB biyolojik çeşitlilik standardı (Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi kapsamında) üzerinde de gerçekleştirilmiştir.
GSSB tarafından atanan çok paydaşlı birBiyolojik Çeşitlilik Teknik Komitesi,GRI 304 için revizyon sürecine liderlik ediyor:
- Arabuluculuk yapan kurumlar: CDP, Deloitte, Küresel Denge, Lancaster Üniversitesi, Yağmur Ormanları İttifakı, UEBT, UNEP-WCMC
- İş: ConocoPhillips, DSM, L’Occitane, Rio Tinto
- Sivil toplum: BirdLife International, IUCN, Uluslararası Deniz İzleme Örgütü, WWF
- Yatırımcı: PBAF, Dünya Bankası
- Emek: Koruma Bölümü – Wellington
GRI, KPMG, Ambipar ve One Earth’e GRI304 güncellemesi için geliştirme aşamasında finansman desteği verdikleri için teşekkür eder.
COP15, 2020 sonrası yeni bir küresel biyolojik çeşitlilik çerçevesi oluşturmayı amaçlamaktadır. Önceki çerçeve,20 hedeften sadece altısının 2020 son tarihine kadar kısmen karşılanmasıylasonuçlandı ve bu da zorluğun ölçeğini güçlendirdi.
Yakın zamanda yayınlananKPMG Sürdürülebilirlik Raporlaması Anketi (Ekim 2022), GRI Standartları kullanılarak yapılan açıklamaların yaygın olmasına rağmen, şu anda dünyadaki 5.800 lider şirketin sadece% 40’ının biyolojik çeşitlilik hakkında rapor verdiğini ortaya koymuştur.
Kaynak: GRI – Biyolojik çeşitlilik için küresel standart bir adım daha yaklaşıyor (globalreporting.org)