Avrupa Birliği’nin Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) nedeniyle birçok ABD şirketi karmaşık sürdürülebilirlik raporlama gereklilikleri ile karşı karşıya. Sürdürülebilirlik Uzmanı Lukas Tunikaitis, UL Solutions’tan açıklamalarda bulunuyor.
ABD şirketlerine yatırım yapanlar, ESG’ye karşı siyasi ve ideolojik tepkilere rağmen düzenleyici süreleri geri ittiği veya yatırım yapan şirketlere ara verdiği yanılsamasına kapılmamalılar. Aslında, yatırımcılar mevcut ve olası ABD merkezli portföy şirketlerinin Avrupa Birliği’nin Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) biçiminde karmaşık ve sıkı ESG raporlama gereksinimlerine tabi olup olmayacağını yakından takip etmelidirler. Ve daha da önemlisi, yatırımcılar bu şirketlerin hazırlık yapmak için gerekli adımları atıp atmadığını belirlemek için çalışmaları gerekmektedir.
Çoğu büyük Avrupa şirketi, büyük ölçüde CSRD gereksinimlerine uygun olacaklar çünkü çoğu 2025 yılında 2024 CSRD verilerini raporlamak zorunda kalacakları için mevcut ESG uygulamaları ve raporlama direktiflerine dayanmaktadır.
Hazırlık için Kısa Bir Süre
ABD dışındaki şirketler için senaryo daha net olabilir. Ancak Avrupa Birliği’nde faaliyet gösteren veya Avrupa Birliği borsasında listelenen şirketler, CSRD’yi görmezden gelemezler; çünkü neredeyse tüm bu şirketleri bir şekilde etkileyecek ve birçoğu için büyük bir etki yapacaktır.
CSRD, ABD ve diğer Avrupa Birliği dışındaki şirketlere çeşitli yeni sorumluluklar yükler ve yatırımcılar bu şirketlerin direktif için operasyonel, finansal ve yönetim, insan kaynakları ve stratejik açıdan hazır olup olmadığını değerlendirmelidirler. Eğer geride oldukları görünüyorsa, yatırımcılar şirketlere teşvik etme veya destek sunma gereksinimi duyabilirler. En azından yatırımcılar portföylerindeki şirketlere soracakları soruları belirlemeye başlamalıdırlar.
Bu arka planla, işte ABD şirketleri için CSRD manzarasının bir taslağı:
Yıllık olarak 150 milyon avro veya daha fazla gelir elde eden ve önemli Avrupa Birliği iştirakleri bulunan (minimum yıllık gelir 40 milyon avro) ABD ve diğer Avrupa Birliği dışındaki şirketler, en geç 2029 yılında 2028 verilerini raporlamak zorunda kalacaklar.
Ancak birçok Avrupa Birliği dışındaki şirket daha erken uyum sağlamak zorunda kalacaktır. Avrupa Birliği Dışında faaliyet gösteren, önceki Avrupa Birliği Finansal Olmayan Raporlama Direktifi (NFRD) düzenlemelerine tabi olan ve Avrupa Birliği’nde listelenmiş menkul kıymetlere sahip olan, ayrıca 500’den fazla çalışana sahip olan şirketler 2025 yılında 2024 CSRD verilerini raporlamak zorunda kalacaklardır. Benzer şekilde, 250-500 çalışana sahip, 40 milyon avro veya daha fazla gelire sahip veya 20 milyon avro veya daha fazla bilanço büyüklüğüne sahip olan şirketler (üç koşuldan herhangi ikisini karşılayan) 2026 yılında 2025 CSRD verilerini raporlamak zorunda kalacaklardır. Ve birçok küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ), Avrupa Birliği’nde listelenmiş menkul kıymetlere sahip, konsolide geliri 8 milyon avro ile 40 milyon avro arasında, bilanço büyüklüğü 4 milyon avro ile 20 milyon avro arasında ve 50-250 çalışana sahip (üç koşuldan herhangi ikisini karşılayan) 2027 yılında 2026 verilerini raporlamak zorunda kalacaktır – ancak KOBİ’ler 2029 yılına kadar seçmeme hakkına sahiptir.
Avrupa Birliği dışındaki şirketlerin önlerinde hazırlık yapmak için rahat bir süre olduğu görünebilir, ancak gerçek şu ki gereksinimlerin birçoğu karmaşıktır ve stratejik değişiklikler, yeni bir finansal analiz seviyesi, daha önce yapılmamış iştirak özgü analizler, tedarik zincirlerine derinlemesine araştırma ve ESG konusunda yeni bir bakış açısı gerektirebilir. Yani verilen görev göz önüne alındığında, zaman kısa.
Yeni ESG Düzeyleri
Avrupa Birliği dışındaki şirketler – özellikle ABD şirketleri – genellikle ESG konusunda Avrupa Birliği şirketlerine göre daha olgun olma eğilimindedir, çünkü ulusal ve bölgesel ESG düzenlemeleri daha gevşektir veya yoktur. Bu, ESG raporlama konusunda daha fazla çalışma gerektiği anlamına gelir.
Birçok ABD şirketi genellikle sadece nicel ve nitel sürdürülebilirlik performans göstergelerini içeren ayrı bir ESG veya sürdürülebilirlik raporu sunmaya alışkındır. CSRD, Avrupa Birliği iştiraklerinin sürdürülebilirlik verilerinin şirketin yıllık raporu içinde finansal verilerle birlikte raporlanmasını gerektirecektir. Ayrıca, bu şirketler yıllık raporlarında ESG performans göstergelerinin şirketin yönetişim, strateji, risk yönetimi yaklaşımları, yönetici ücret düzenlemeleri ve finansal karar alma süreçlerine nasıl entegre edildiğini belirtmek zorunda kalacaklardır.
ABD şirketi, Avrupa Birliği iştirakleri de dahil olmak üzere birçok iştirake sahipse, muhtemelen her iştirakin sürdürülebilirlik verilerini yıllık rapor içinde konsolide edilmiş olarak raporlama pozisyonunda olacaktır.
Ayrıca, CSRD, Avrupa Birliği dışındaki şirketlerin daha önce odaklanmadığı değişkenler üzerine rapor vermesini gerektirir. Örneğin, birçok ABD şirketi genellikle karbon emisyonlarını ve azaltma planlarını raporlamaya alışkındır. Ancak ESG çifte önemlilik değerlendirmesinin sonuçlarına bağlı olarak, CSRD onları aynı zamanda işletmelerinin kaynak kullanımı, atık ve şirketin kaynak verimliliği ve döngüsel ekonomiye ne kadar katkıda bulunduğunu raporlamak zorunda bırakabilir. Benzer şekilde, şirketlerin kendi çalışanlarının çalışma koşullarını daha ayrıntılı bir şekilde açıklamaları ve eşit fırsatların ve adil ücretlendirmenin oluşturulmasını teşvik etme süreçlerini açıklamaları gerekebilir. Ve bunlar da iş stratejisi, risk yönetimi ve finansal etki bağlamında raporlanmalıdır.
Ayrıca, CSRD, bir şirketin – veya iştirakin – tüm değer zincirini kapsar. Şirket, işbirliği yaptığı tedarikçi sayısını, sürdürülebilirlik politikalarını ve bu tedarikçi operasyonlarının toplum ve çevre üzerindeki genel etkilerini derinlemesine anlamalı ve nihayetinde bu tedarikçilerin verilerini raporlamalıdır. Bu değer zinciri gerekliliği zaman alan ve bazen zahmetli bir süreç gerektirir.
Çifte Önemlilik ve Güvence
CSRD ayrıca şirketlerden ‘çifte önemlilik’ bakış açısıyla rapor vermelerini istiyor. Bu, bir şirketin veya iştirakin, sürdürülebilirlik konularının işini nasıl etkilediğini (‘dışarıdan içeriye’) ve şirketin faaliyetlerinin toplumu ve çevreyi nasıl etkilediğini (‘içeriden dışarıya’) raporlaması gerektiği anlamına gelir. Çifte önemlilik, şirketlerin faaliyetlerini sürdürmek için gereken kaynakları ve insanları nasıl etkilediğini incelemelerine ve CSRD kapsamındaki her şirket için hangi ESG konularının ve performans göstergelerinin relevant olduğunu keşfetmelerine yardımcı olur. Bu, yönetmelik için temel bir taşıyıcıdır.
Başka bir karmaşıklık katmanı: Bir ABD şirketi CSRD’yi tamamen uygulayamayacağını düşünüyorsa, sonuçları belirlemesi gerekecektir. Ve bu, operasyonların bulunduğu Avrupa Birliği yargı alanlarına bağlı olarak net değildir. Her Avrupa Birliği ülkesinin kendi rehberleri olacaktır. Örneğin, Almanya ile Hollanda’da cezalar veya süreçler farklı olabilir.
Son olarak, şirketlerin raporladığı CSRD verileri harici bir denetime tabi olacaktır. Bu, şirketlerin yüksek kaliteli veriler geliştirmesini ve bunların bir CSRD tarafından kabul edilen üçüncü bir tarafça gözden geçirilmesi için zaman ve süreç oluşturmasını gerektirir.
Titiz Yatırımcılar İçin Zorunluluk
CSRD gereksinimlerinin karmaşıklığı ve genişliği göz önüne alındığında, yatırımcılar şirket liderliğinin en azından Avrupa Birliği iştiraklerinin CSRD gereksinimlerine tabi olup olmayacağını anlamaya başladığından emin olmalarından fayda sağlayacaktır. Ve bu süreçte liderlik, şirket veya iştirake uygulanan zaman çizelgesini kesinleştirmelidir.
Ardından, şirketin veya iştirakin CSRD ile uyum sağlamak için zaten yapmadığı şeyleri ne yapması gerekeceğini belirleyen bir boşluk analizi yapmak için bir çalışma grubu veya dış uzmanlar olduğundan emin olmalıdır. Ve şirket, birkaç Avrupa Birliği iştiraki ve genel organizasyon için tam boşluk analizi yapmak zorunda kalabilir.
Şirketler – ve yatırımcıları – CSRD ile neredeyse tüm değişkenlerin uyumlu hale gelmesi için şimdi hemen başlamalarının ödüllendirileceğini fark etmelidir. Şimdi, Avrupa Birliği merkezli operasyonlara sahip olan ABD şirketlerinin ESG’nin strateji ve risk yönetimi yaklaşımının temelinde olması gerektiğini içselleştirmenin zamanı gelmiştir.
Kaynak : https://www.esginvestor.net/are-us-firms-and-investors-prepared-for-csrd/