AB pazarındaki tüm ambalajların, Avrupa Komisyonu tarafından bugün açıklanan ve artan ambalaj atıklarıyla mücadele etmeyi ve AB’nin iklim ve çevre hedeflerini desteklemeyi amaçlayan yeni önerilen kurallara göre, 2030 yılına kadar tamamen geri dönüştürülebilir olması gerekecektir.
Yeni kuralları tanıtan bir açıklamada, Avrupa Yeşil Anlaşması Genel Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, tekliflerin “ambalaj atıklarını azaltacağını, yeniden kullanımı ve yeniden doldurmayı teşvik edeceğini, geri dönüştürülmüş plastiklerin kullanımını artıracağını ve ambalajın geri dönüşümünü kolaylaştıracağını” söyledi.
Komisyona göre, Avrupa’da kişi başına yılda yaklaşık 180 kg’a ulaşan ambalaj atığı, 2030 yılına kadar %19 daha artacak ve plastik ambalaj atıkları %46 oranında artacak. Ambalaj, AB’de kullanılan plastiklerin %40’ını ve kağıdın %50’sini oluşturmaktadır.
Timmermans dedi ki:
“Avrupa vatandaşları aşırı ambalajlardan ve gereksiz yere hacimli paketlerden kurtulmaya istekli ve işletmeler sürdürülebilir, yenilikçi paketleme çözümleri ve sistemleriyle ilerlemeye hazır.”
Yeni öneriler, yeniden kullanım ve geri dönüşüm yoluyla kişi başına düşen Üye Devlet başına 2040 yılına kadar ambalaj atığını% 15 oranında azaltma hedefi belirledi. Şirketlerin, ürünlerinin belirli bir yüzdesini tüketicilere yeniden kullanılabilir veya yeniden doldurulabilir ambalajlarda sunmaları gerekecek ve ambalaj formatlarının bazı standardizasyonu ve yeniden kullanılabilir ambalajların açık bir şekilde etiketlenmesi de tanıtılacaktır.
Kurallar ayrıca, restoran ve kafelerde tüketildiğinde yiyecek ve içecekler için tek kullanımlık ambalajlar, meyve ve sebzeler için tek kullanımlık ambalajlar, minyatür şampuan şişeleri ve otellerdeki diğer minyatür ambalajlar gibi bazı ambalaj formlarındaki yasaklarla gereksiz ambalajları ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
Ek önlemler arasında ambalaj için tasarım kriterlerinin belirlenmesi, plastik şişeler ve alüminyum kutular için zorunlu depozito iade sistemlerinin oluşturulması ve üreticilerin yeni plastik ambalajlara dahil etmeleri gereken zorunlu geri dönüştürülmüş içerik oranlarının getirilmesi yer alıyor.
Komisyona göre, önerilen kurallar 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında 23 milyon ton azalma, su kullanımını 1,1 milyon metreküp azaltma ve çevresel zarar maliyetlerini 6,4 milyar Euro azaltma ile sonuçlanacak.
Virginijus Sinkevičius, Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi şunları söyledi:
“Her gün kişi başına yarım kilogram ambalaj atığı üretiyoruz. Yeni kurallarla, sürdürülebilir ambalajı AB’de norm haline getirmek için çok önemli adımlar öneriyoruz. Döngüsel ekonomi ilkelerinin (azaltma, yeniden kullanma, geri dönüştürme) işe yaraması için doğru koşulları yaratacağız.”