Finans şirketleri çevre ve insan hakları durum tespiti yapmak zorunda kalacak.
Avrupa Parlamentosu, finans sektörünü önerilen yeni bir AB durum tespiti yasasına dahil etti, ancak kampanya yürütenler, kuralların “hafif dokunuşlu” bir rejimle sulandırılmasından hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyorlar.
25 Nisan Salı günü Avrupa Parlamentosu Hukuk İşleri Komisyonu, nihai yasanın güçlü bir göstergesi olarak görülen bir şekilde, işletmeleri insanları ve gezegeni önemsemeye çağıran AB’nin kurumsal hesap verebilirlik mevzuatına ilişkin tutumunu kabul etti.
Parlamento üyeleri, finans kuruluşlarının insan haklarının ve çevrenin korunmasında oynaması gereken rolü, onları AB’nin önerilen Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi’nin (CSDDD) yasal metnine dahil ederek kabul ettiler.
Finans sektörünün dahil edilmesi, finans şirketlerinin müşteri olarak etkileşimde bulundukları şirketler üzerinde çevresel ve insan hakları durum tespiti yapmak zorunda kalacakları ve zararlı uygulamaların durdurulmasını sağlamak için onlar üzerinde baskı uygulamak zorunda kalacakları anlamına geliyor.
Başlangıçta sektör bu planlı kuralların dışında tutulmuştu.
Bununla birlikte, finans şirketleri, müşterilerle çevreye veya insan haklarına zarar veren ilişkiler kurarak kendilerine zarar veriyor olarak yargılanmayacak veya bunların etkilerinden sorumlu tutulmayacaktır.
Isabella Ritter, ShareAction’da AB politika görevlisi, bu durumu “Kurul’un, finansal kuruluşlar için denetim kurallarını zayıflatma kararı” olarak nitelendirdi.
“Mevcut teklif, finans sektörünün uluslararası standartlarla açıkça çelişen, yalnızca hafif bir durum tespiti yapmasını gerektiriyor.”
Özellikle direktörlerin görevleri, geçiş planları ve yöneticilerin maaşları konusunda “bazı önemli kazanımları” memnuniyetle karşıladı, ancak “ancak finansal kurumlara yönelik kuralların birçok açıdan zayıflatıldığını görmek bizi çok hayal kırıklığına uğrattı” dedi.
Ritter şunları söyledi: “Finans sektörünün insanları ve gezegeni korumada kritik bir rolü olduğu düşünüldüğünde, finansal kurumların çevreye verilen zarara ve insan hakları ihlallerine karşı önlem almak için ellerindeki araçları tam olarak kullanmaları önemlidir.
“Bunu başaracak bir düzenleyici çerçeveye ihtiyacımız var, ancak bugün oylanan rapor yeterince ileri gitmiyor. Avrupa Parlamentosunu sürecin sonraki adımlarında bunu yeniden gözden geçirmeye çağırıyoruz.”
Mevcut planlar kapsamında CSDDD, AB’nin Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi aracılığıyla yapılan tüm açıklamalarla birlikte herhangi bir yeni raporlama gerekliliği getirmeyecektir.