Özet
İklim finansmanı, iklim değişikliğiyle mücadeleyi desteklemek için kullanılan finansal kaynaklar ve araçları ifade eder.
İklim finansmanının örnekleri, çok taraflı fonlar tarafından sağlanan hibe destekleri, finansal kurumlardan gelen pazar odaklı ve özel koşullu krediler, ulusal hükümetler tarafından ihraç edilen egemen yeşil tahviller ve karbon ticareti ve karbon vergileri aracılığıyla harekete geçirilen kaynakları içerir.
İklim eylemlerine yapılan yatırımlar, öncü maliyetlerin önemli ölçüde üzerinde sonuçlar elde edebilir, ancak yeşil dönüşümü ilerletmek ve gelişmekte olan ülkelerin dayanıklılığını artırmak için büyük bir finansman açığı devam etmektedir.
Şu anki iklim değişikliği azaltma için finansal akışlar, küresel ısınmayı 2°C veya daha altında sınırlamak ve Paris Anlaşması hedeflerini gerçekleştirmek için en az üç kat artırılmalıdır.
UNDP, ülkelerin iklim finansmanına erişimini ve etkili bir şekilde kullanmalarını destekleyen başlıca kuruluşlardan biridir.
İklim finansı nedir?
İklim finansı, iklim değişikliğiyle mücadeleyi desteklemek için kullanılan finansal kaynaklar ve araçları ifade eder. İklim finansı, düşük karbonlu küresel bir ekonomiye geçiş ve toplumların iklim değişikliği etkilerine dayanıklılıklarını artırmalarına yardımcı olmak için gereken büyük ölçekli yatırımlar nedeniyle iklim değişikliği ile başa çıkmak için hayati öneme sahiptir.
İklim finansı farklı kaynaklardan gelebilir: kamu veya özel, ulusal veya uluslararası, ikili veya çok taraflı. Hibe ve bağışlar, yeşil tahviller, hisse senetleri, borç takasları, garantiler ve özel koşullu krediler gibi farklı araçlar kullanabilir. Ve iklim finansı, azaltma, adaptasyon ve dayanıklılık inşa etme gibi farklı faaliyetler için kullanılabilir.
Gelişmekte olan ülkelerin bazı çok taraflı fonlara erişebileceği örnekler arasında Yeşil İklim Fonu (GCF), Küresel Çevre Fonu (GEF) ve Uyarlama Fonu (AF) bulunur. Bu fonlar, kaynak sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında finansal araçlar olarak yıllar içinde kurulmuştur.
İklim değişikliği etkileri ekonominin tüm sektörlerinde giderek daha fazla hissedilmeye başladığından, kamu bütçeleri ve diğer finansman araçları yatırım kararlarında iklim riskini düşünmeye başlıyor, bu da iklim finansının tanımını daha da genişletiyor. Örneğin, Maldivler gibi ülkeler, ekonomilerinin ve hayatta kalışlarının iklim dayanıklılığına çok bağımlı olduğundan, geleneksel kalkınma bütçelerini iklim eylemi finanse etmek için kullanma çabaları artıyor, özellikle iklim değişikliği adaptasyonu söz konusu olduğunda.
İklim finansının örnekleri nelerdir?
Gelişmekte olan ülkeler, GEF, GCF ve AF gibi kaynaklardan hibe olarak bazı iklim finansına erişebilirler. Hükümetler ve özel sektör ayrıca Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası ve İnter-Amerikan Kalkınma Bankası gibi finansal kurumlardan pazar odaklı ve özel koşullu krediler alabilirler. Bu hibe ve krediler, sera gazı (GHG) emisyonlarını azaltan, emen veya önleyen projelere yatırım yapmak için kullanılabilir, bu projeler arasında yenilenebilir enerji santralleri, elektrikli otobüsler ve orman koruma gibi projeler veya iklim değişikliği ile başa çıkmayı artıran projeler bulunur, bu projeler arasında erken uyarı sistemleri kurma, sahil korumasını artırma, tarım ve gıda sistemlerinin dayanıklılığını artırma ve fırtınalara ve selere dayanıklı altyapı inşa etme gibi projeler yer alır.
Ayrıca, hükümetler, ulusal iklim taahhütlerinde belirtilen öncelikli iklim eylemlerine (Paris Anlaşması altında Ulusal Belirlenmiş Katkılar olarak adlandırılır) ayrılmak üzere bütçelerden kaynak ayırabilir veya bu projeleri finanse etmek için egemen yeşil tahviller ihraç edebilirler. Egemen tahviller, hükümetlerin bir grup yatırımcıdan belirli bir yıl boyunca düzenli faiz ödemeleri karşılığında aldığı borçlardır. Bu dönemin sonunda, tahvil vadesine ulaştığında, hükümet yatırımcılara başlangıçta yatırılan parayı geri öder.
Hükümetler ayrıca karbon ticare
ti ve karbon vergilerinden iklim finansmanı sağlayabilirler. Karbon ticareti aracılığıyla GHG emisyonları karbon kredilerine çevrilir ve alınıp satılabilir. Bir ticari karbon kredisi bir ton karbon dioksit veya farklı bir GHG’nin azaltıldığı, emildiği veya önlenen eşdeğeri miktarını temsil eder. Karbon kredileri, GHG emisyonlarını azaltma çabalarını artırmak isteyen ülkeler veya özel şirketler tarafından satın alınabilir. Karbon vergileri genellikle büyük karbon ayak izine sahip ürün ve hizmetlerin kullanımını engellemek için uygulanır. Örneğin, benzin istasyonunda veya fosil yakıtlardan üretilen elektrikte bir vergi uygulanabilir. Bu vergilerden elde edilen gelirler, yenilenebilir enerjiye, orman koruma ve diğer iklim eylemlerine yatırım yapmak için kullanılabilir.
Neden finans, iklim eylemi için önemlidir?
Ülkeler, Ulusal Belirlenmiş Katkılar (NDC), Uzun Vadeli İklim Stratejileri (LTS) ve Ulusal Adaptasyon Planları (NAP) aracılığıyla sera gazı emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliği etkilerine dayanıklılıklarını artırma konusunda iddialı hedefler ortaya koymuşlardır.
Ancak UNDP’nin son analizi, finansın gelişmekte olan ülkelerde iklim eyleminin hızlandırılmasının temel bir engel olarak kaldığını göstermektedir. İklim eylemi büyük miktarda yatırım gerektirir ve birçok düşük ve orta gelirli ülke aynı anda borç sıkıntısı ve çok boyutlu krizlerle başa çıkmaktadır.
İklim değişikliğinin tarih boyunca önemli katkıda bulunan yüksek gelirli ülkeler, 2020 yılına kadar düşük gelirli ülkelerde iklim eylemini finanse etmek için yılda 100 milyar dolar artırma taahhüdünde bulunmuşlardır. Ancak bu hedef henüz gerçekleşmedi ve gelişmekte olan ülkelerde yeşil dönüşümü ilerletmek ve dayanıklılığı artırmak için daha fazla finansman gerekmektedir.
Ancak son çalışmalar, iklim eylemine yapılan yatırımların öncü maliyetleri önemli ölçüde aştığını göstermektedir. Global Adaptasyon Komisyonu tarafından yapılan bir çalışma, beş temel adaptasyon alanına her 1 dolarlık yatırımın toplam net fayda olarak 2-10 dolar getirebileceğini bulmuştur. Aynı zamanda, özel sektör için büyük fırsatlar bulunmaktadır; Dünya Ekonomik Forumu’na göre, 2026 yılına kadar tahmini potansiyel adaptasyon pazarı 2 trilyon doları aşmaktadır.
Paris Anlaşması hedeflerini uygulamak için ne kadar finansman gerekmektedir?
2021 itibariyle, 78 ülkenin NDC’lerinde belirlenen finansman ihtiyaçları 2030’a kadar yaklaşık 5.8 trilyon dolar veya yılda yaklaşık 600 milyar dolar civarındadır, UNFCCC tarafından yapılan bir analize göre. Bu, gelişmiş ülkelerin karbon emisyonlarını azaltmak için yapmaları gereken yatırımları ve iklim değişikliğinin neden olduğu sel, kuraklık ve yangınlar gibi aşırı hava olaylarının etkileriyle başa çıkmak için hükümetlerin yaptığı büyük harcamaları içermez. Bu tür harcamalar, 2022’de COP27’de ülkeler tarafından kabul edilen kayıp ve hasar finansman mekanizması altında ayrı bir şekilde değerlendirilmektedir.
Küresel iklim finansının toplam akışı, hem özel hem de kamu, hem yerel hem de uluslararası olarak, 2020 itibariyle 640 milyar dolar olarak gerçekleşti, bunun neredeyse yarısı Doğu Asya ve Pasifik’e yatırılmıştır. Bu rakam, gereken ile sunulan arasında büyük bir boşluğu göstermektedir, özellikle daha geniş finansal sistem içinde, diğer tür akışlarla karşılaştırıldığında. Örneğin, fosil yakıt teşvikleri 2022 yılı itibariyle küresel olarak 7 trilyon doları aşmaktadır.
İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yapılan en son değerlendirme raporuna göre, 2020 ile 2030 arasındaki ortalama yıllık ihtiyaçları karşılamak için mevcut iklim değişikliği azaltma için finansal akışlar üç ila altı kat artırılmalıdır, global ısınmayı 2°C veya daha altında sınırlamak isteniyorsa. Önemli bir not olarak, IPCC, bu yatırım açığını kapatmak için yeterli küresel sermaye ve likidite olduğunu belirtmektedir. Durum, özellikle adaptasyon söz konusu olduğunda, iklim finansının yatırılmasının güçlü ekonomik nedenlerine rağmen, daha da kritiktir.
UNDP, ülkelerin iklim finansına erişimini desteklemek için neler yapıyor?
UNDP, ülkelerin uluslararası kaynaklardan, GEF ve GCF gibi kaynaklardan finansman elde etmelerini destekleyen ana kuruluşlardan biridir. Şu anda UNDP denetiminde 377 GEF projesi ve 60 GCF projesi bulunmaktadır ve toplamda 3.5 milyar doları aşmaktadır.
UNDP ayrıca ülkeleri, iklim eylemi için kamu ve özel finansmanı harekete geçiren ulusal finansman stratejileri geliştirmeleri ve NDC’lerini uygulamaya koymaya katkıda bulunan projeler için fon toplamak için tahviller ihraç etmeye teşvik etmektedir.
Uruguay’da UNDP, hükümetin NDC’sine uygun olarak iklim hedefleri ve göstergelerine uygun olarak egemen bir tahvil ihraç etmesini destekledi.
Endonezya’daki Yeşil Sukuk girişimi, bir tür İslami tahvil olan Yeşil Sukuk’u ilk kez kullanarak çöp yönetimi sorunlarına çözüm sunmaktadır.
Tunus’ta UNDP, Ulusal Enerji Yönetimi Ajansı’nı enerji sektöründeki kamu ve özel yatırımlar için bir yatırım haritası oluşturmalarına yardımcı olmuştur.
Lübnan’da, yeni başlatılan Lübnan Yeşil Yatırım Fonu (LGIF), özel yatırımları yönlendirmeye ve iklim projeleri için uluslararası finans kurumlarından ve kalkınma bankalarından özel koşullu krediler, garanti ve hibeler gibi karma finansman mekanizmalarını teşvik etmeye yardımcı olacaktır.
UNDP, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından başlatılan Adaptasyon Boru Hattı Hızlandırıcı girişiminin temel bir üyesi olarak aynı zamanda Tuvalu ve Dominika Cumhuriyeti’ni iklim finansmanını ölçeklendirmeye desteklemekte ve kamu ve özel yatırım için cazip projeler geliştirmektedir.
Ayrıca UNDP, iklim finansı için uygun bir ortam oluşturmak için hükümetlerle çalışır. Bu, politika ve düzenleyici reformları başlatma, Paris Anlaşması’nın 6. maddesine katılmaya hazırlık yapma, kamu ve özel harcamaları gözden geçirme, iklim finansını artırma kapasitesi oluşturma ve özel sektörle işbirliğini teşvik etme şeklinde olabilir.
UNDP, Namibya’nın karbon kredilerinin satışı aracılığıyla yabancı yatırımları çekmek için bir karbon piyasası çerçevesi geliştirmesine destek oldu. Ayrıca bu işbirliği, Güney Afrika’da karbon kredilerinin kaydedilmesi ve verilmesi için ilk ulusal karbon kayıt sistemini tanıttı.
Latin Amerika ve Karayipler’de, Ortaklık Ortak Çerçevesi’nin kabul edilmesi düşük karbonlu projelere yönelik uluslararası sermaye akışlarını artırmak için önemli bir katalizör olarak hizmet edecektir.
UNDP, İklim Finans Ağı aracılığıyla İklim Kamu Harcamaları ve Kurumsal İnceleme ve İklim Bütçe Etiketleme için araçlar geliştirmeye yardımcı oldu. Bu araçlar şu anda Filipinler’in iklim harcamalarını takip sistemi içine cinsiyet ve sosyal dahil etmeye yardımcı oluyor.
UNDP’nin yatırımları ve finansal akışları değerlendirmek için kullandığı yaklaşım dünya genelinde kullanılmıştır, örneğin Tayland’da iklim etkilerine dayanıklı ulaşım altyapısını “iklim geçirgen” hale getirmek için neye ihtiyaç duyulduğunu anlamak için kullanılmıştır.
Ermenistan’da “Armenia’da Karbon Fiyatlandırma Olasılıkları” adlı çalışma, ülkenin karbon piyasalarına katılmasının temelini atmıştır.
İlerisi İçin
Finans, yakın gelecekte iklim değişikliği tartışmasının merkezinde olmaya devam edecektir. Başta G7 ve G20 olmak üzere devlet başkanlarının buluştuğu tüm forumları domine etmektedir ve Bridgetown İnisiyatifi gibi önemli çabalar aracılığıyla devasa ekonomilerin sorumluluklarını yerine getirmeleri, özellikle kayıp ve hasar finansmanı, borç yeniden yapılandırma ve rahatlama ve adaptasyon finansmanı gibi alanlarda daha fazla finansal taahhüt çağrısı daha yüksek sesle yükselmektedir. Felaket niteliğinde iklim olayları daha sık hale geldikçe, iklim değişikliği ile mücadelede savunmasız ülkeleri desteklemek için büyük miktarda finansal taahhüde ihtiyaç giderek daha kritik bir aşamaya ulaşmıştır.
Kaynak : https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/what-climate-finance-and-why-do-we-need-more-it