Geçen yıl boyunca, küresel yöneticiler ekonomik belirsizlik, jeopolitik çatışma, tedarik zinciri kesintileri ve yetenek kıtlığı gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldı. Deloitte’un 24 ülkede 2.000’den fazla CxO’yu kapsayan anketine göre, bu ters rüzgarların ortasında CxO’lar, iklim değişikliğiyle ilgili endişelerin kuruluşları için en önemli öncelik olmaya devam ettiğini gösteriyor.
Diğer acil sorunlara rağmen iklim en önemli öncelik olmaya devam ediyor
Kuruluşları için en acil sorunları sıralamaları istendiğinde, CxO’ların %42’si iklim değişikliğini “ilk üç sorun” olarak değerlendirdi ve buna yenilik, yetenek için rekabet ve tedarik zinciri zorlukları da dahil oldu. Aslında, sadece ekonomik görünüm biraz daha yüksek sırada yer aldı.
CxO’ların %75’i, kuruluşlarının geçen yıl içinde sürdürülebilirlik yatırımlarını artırdığını söylüyor ve bunların yaklaşık %20’si, yatırımlarını önemli ölçüde artırdıklarını söylüyor.
Sadece %3’ü geçen yıl boyunca sürdürülebilirlik yatırımlarını azalttığını söylüyor. Düşüşün en yaygın nedenleri, ekonomik gerileme endişesi ve Rusya-Ukrayna çatışmasının etkileriydi.
Birçoğu (%61), iklim değişikliğinin önümüzdeki üç yıl içinde kuruluşlarının stratejisi ve operasyonları üzerinde yüksek/çok yüksek bir etkiye sahip olacağını söyledi.
Şirketler, paydaş grupları arasında hareket etmek için geniş bir baskı hissediyor
CxO’ların %68’i şu grupların her birinden büyük ila orta derecede baskı hissettiklerini söyledi: yönetim kurulu üyeleri ve yönetim, düzenleyiciler ve hükümet ve tüketiciler ve müşteriler. Kuruluşlar ayrıca hissedarlarından ve yatırımcılarından (%66), çalışanlarından (%64) ve sivil toplumdan (%64) baskı görüyor.
%50’den fazlası iklim konularında çalışan aktivizminin kuruluşlarının geçen yıl boyunca sürdürülebilirlik eylemlerini artırmasına yol açtığını söyledi ve bunların %24’ü bunun “önemli” bir artışa yol açtığını söyledi.
Yönetmelik de etkilidir: CxO’ların %65’i, değişen düzenleyici ortamın kuruluşlarının geçen yıl boyunca iklim eylemini artırmasına yol açtığını söyledi.
CxO’lar, şirketlerinin sürdürülebilirlik çabalarının en önemli dört avantajından üçü olarak marka bilinirliği ve itibarını, müşteri memnuniyetini ve çalışan moralini ve refahını seçti; bu da birçok CxO’nun iklim eylemlerini paydaş ilişkilerini güçlendirmenin bir yolu olarak gördüğünü gösteriyor.
Liderler iklim değişikliği konusunda endişeli ancak iklim eylemi konusunda iyimser
%62’si her zaman veya çoğu zaman iklim değişikliği konusunda endişeli hissettiklerini söyledi.
Ankete katılanların neredeyse tamamı, şirketlerinin geçen yıl bir şekilde iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiğini belirtti. En sık belirtilen etkiler şunlardır: kaynak kıtlığı (%46); değişen tüketim kalıpları (%45); ve emisyonların düzenlenmesi (%43). Ek olarak, CxO’ların yaklaşık üçte biri, iklim değişikliğinin çalışanlarının fiziksel (%37) ve zihinsel (%32) sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.
Yöneticilerin %82’si iklim olaylarından bir şekilde kişisel olarak etkilendiklerini söylüyor ve en sık bahsedilen konu aşırı sıcak.
Yine de %78’i dünyanın iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için yeterli adımları atacağı konusunda iyimser ve %84’ü dünyanın küresel ekonomik büyümeyi yakalarken aynı zamanda iklim değişikliği hedeflerine ulaşabileceğine katılıyor/kesinlikle katılıyor.
Kuruluşlar harekete geçerken iğneyi hareket ettirmek için mücadele ediyorlar
Liderlerin, iklim konularını kendi kültürlerine yerleştirdiklerini ve kıdemli liderin anlamlı bir dönüşümü etkilemek için sahiplendiklerini ve etkilediğini gösteren eylemleri uygulama olasılığı daha düşüktür.
Örneğin, CxO’ların %21’i kuruluşlarının üst düzey lider tazminatını çevresel sürdürülebilirlik performansına bağlama planları olmadığını ve %30’u iklim inisiyatifleri için hükümetle lobi yapma planları olmadığını söyledi.
Ek olarak, belirli grupların iklim değişikliğini ele alma konusunda ne kadar ciddi olduğu sorulduğunda, CxO’ların yalnızca %29’u özel sektörün “çok” ciddi olduğuna inandıklarını söyledi.
Ve sadece %46’sı “adil bir geçiş” sağlamanın kuruluşları için “son derece önemli” olduğunu ve önemine ilişkin görüşün bölgeye ve ülkeye göre büyük ölçüde değiştiğini söyledi.
Deloitte’un raporu, hırs, eylem ve etki arasındaki kopuklukları ve CxO’ların yeşil geçişe doğru ilerlemeyi hızlandırmaya yardımcı olacak tavsiyelerini daha ayrıntılı olarak araştırıyor.
Deloitte CxO 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’na aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
Deloitte CxO Sustainability Report 2023
Kaynak: 2023 CxO Sustainability Report: Accelerating the Green Transition (deloitte.com)